4 recepty na zdravé šaláty

Šaláty sú vynikajúci spôsob, ako využiť čerstvé sezónne produkty - ovocie a zeleninu, ktoré sú samy o sebe také dobré, že nemusíte urobiť veľa, aby ste z nich vytvorili vynikajúce jedlo.

V krásnych, teplých dňoch, keď každý trávi čas radšej vonku ako v kuchyni, sú letné šaláty dokonalým riešením: ľahko sa pripravujú a sú úplne vynikajúce.

Fit šalát s citrónovým dresingom a WurzelKraft

Tento šalát je nielen svieži, ale tiež chutný a ľahký a dá sa vykúzliť z akejkoľvek vami obľúbenej zeleniny.

Suroviny Vám vystačia na 4 porcie.

Ingrediencie

  • 1 ľadový šalát
  • 200 g červenej kapusty
  • 200 g ovčieho syra
  • 1 uhorka
  • 1 červená alebo oranžová paprika
  • 2 paradajky
  • 1 jablko
  • 2 mladé cibuľky
  • 2 čajové lyžičky WurzelKraftu

Na dresing

  • 1 citrón
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice ľanového oleja
  • 1 čajová lyžička medu
  • soľ, korenie

Postup

  • Všetky ingrediencie na šalát nakrájame na malé kúsky a naservírujeme.
  • Všetky ingrediencie na dresing zmiešame dokopy.
  • Šalát prelejeme dresingom a posypeme WurzelKraftom.
  • Tip: Šalát možno tiež kombinovať s kuracími rezancami, cícerom, avokádom, pečeným tofu, vareným vajcom atď.

Letný šalát s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia pre 4 osoby.

Ingrediencie

  • 2 ks hlávkového šalátu
  • 1/2 malého melónu
  • 160 g TischleinDeckDich
  • 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice bylinkového smotanového syra
  • 150 g syru feta
  • 100 g olív
  • 50 g semienok podľa chuti

Na dresing

  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1/2 citróna
  • soľ, korenie

Postup

  • Jednotlivé listy hlávkového šalátu umyte a vysušte.
  • Nakrájajte olivy, melón a syr feta na kocky.
  • Semienka opečte bez oleja na panvici na miernom ohni.
  • TischleinDeckDich zalejte 500 ml horúcej vody alebo zeleninového vývaru a nechajte krátko napučať.
  • Vmiešajte smotanový syr a dochuťte soľou a korením.
  • Všetky suroviny na dresing vložte do misky a zamiešajte. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
  • Nakoniec usporiadajte šalát, TischleinDeckDich a ďalšie suroviny na 4 taniere a pokvapkajte dresingom.
  • Opečené semienka posypte na šalát.

Ovocno-zeleninový šalát s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.

Ingrediencie

  • 8 polievkových lyžíc (cca 80 g) TischleinDeckDich
  • 270 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 50 g kešu orieškov
  • 100 g mladých hráškových luskov
  • 150 g cherry paradajok
  • 1/2 manga alebo broskyne (cca 150 g)
  • 70 g uvareného cíceru
  • 4 čajové lyžičky olivového oleja
  • sójová omáčka alebo balsamicový ocot
  • soľ, korenie, kari

Postup

  • TischleinDeckDich zalejte vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom, premiešajte a nechajte 5 minút napučať.
  • Po ochladení zmes zmiešajte s tromi čajovými lyžičkami olivového oleja.
  • Kešu rozkrojte na menšie kúsky, posypte kari korením a smažte na lyžičke oleja na panvici po dobu asi 2 minút.
  • Cícer zalejte vriacou vodou, sceďte a nechajte vychladnúť.
  • Cherry paradajky nakrájajte na polovice a mango na 2 cm hrubé kúsky.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie, s výnimkou manga, ochuťte sójovou omáčkou alebo balsamicovým octom, pridajte kari, bylinky, soľ a korenie.
  • Nakoniec pridajte kúsky manga.
  • Tip: šalát sa tiež hodí ku kuracím prsiam na kari omáčke.

TischleinDeckDich s ananásom

Suroviny Vám vystačia pre jednu osobu.

Ingrediencie

  • 5 polievkových lyžíc (cca 50 g) TischleinDeckDich
  • 170 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1/2 cukety
  • 1/2 červenej papriky
  • 2 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky kokosového tuku
  • 70 ml ananásovej šťavy
  • 100 g ananásu (čerstvý alebo konzervovaný)
  • 30 g ovčieho syra
  • kari, kurkuma, rasca, škorica, soľ

Postup

  • TischleinDeckDich prelejeme 170 ml vriacim zeleninovým vývarom, zamiešame a necháme 5 minút prikryté odstáť.
  • Zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
  • Cibuľu podusíme na troche tuku na panvičke a cca po 2 minútach pridáme zvyšok zeleniny.
  • Dusíme na strednej teplote cca 5 minút.
  • Podlejeme ananásovou šťavou, dochutíme bylinkami a dovaríme.
  • Nakoniec pridáme na malé kúsky nakrájaný ovčí syr, ananás a TischleinDeckDich.

Odporúčané produkty5