Zdravé pečenie s bezlepkovou kašou MorgenStund

MorgenStund tradičná značka P. Jentschura je plnohodnotná raňajková kaša pre celú rodinu. 

MorgenStund kaša

Vysoko cenná bezlepková a bezlaktózová pšeno-pohánková kaša je obľúbená vďaka vysokej koncentrácii prírodných substancií a dobrej stráviteľnosti. Príprava je veľmi jednoduchá. MorgenStund môžeme uvariť ako kašu alebo jednoducho preliať horúcou vodou a nechať odstáť. Taktiež si z nej môžeme upiecť zdravé vianočné koláčiky a iné zdravé dobroty.

  • bezlepková
  • bez laktózy
  • bez pridaného cukru
  • bohatá na vlákninu
  • rastlinný zdroj bielkovin
  • vhodná pre veganov
  • rychle pripravená
  • rôzne a kreatívne varianty receptov 
  • Určite už začínate rozmýšľať nad dobrotami, ktoré budete chystať na vianočné stoly. Máme pre vás niekoľko receptov pomocou ktorých pripravíte chutné a zdravé maškrtky.

    Tak sa poďme do toho pustiť:

    Obdĺžníčky s MorgenStund

    250 g MorgenStund‘ (surová zmes)

    50g kešu

    50 g kokosových vločiek

    80 g nasekaných vlašských orechov

    40 g pufovaného amarantu

    80 g ovsenných vločiek

    100 g masla

    100 g tekutého medu

    250ml vody

    Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. Všetky prísady dáme do misy a premiešame s rozpusteným maslom. Nakoniec pridáme med a vodu a všetko dobre premiešame. Hmotu rovnomerne rozprestrieme na papier na pečenie, ktorý je na plechu a dobre ho pritlačíme vidličkou (hrúbka cca 0,5 cm). Tým vytlačíme vzduchové bubliny a kúsky sa po upečení nebudú lámať. Cesto uhladíme stierkou. Cesto nakrájame po upečení na obdĺžníčky. Podľa chuti môžeme obdĺžníčky ozdobiť polevou.

    Teplota pečenia: 175°C

    Doba pečenia: cca 25 minút


    MorgenStundové mufiny

    200 g MorgenStund (surová zmes)

    375 ml vody

    100 g tekutého medu

    1 žĺtok

    1 bielok (ušľahaný do tuha)

    50 g masla

    50 g pomletých orechov

    130 g celozrnná špaldová múka

    2 lyžičky prášku do pečiva

    80 g nastrúhanej mrkvy

    Z bielka vyšľaháme tuhý sneh. Med, žĺtok a maslo zpeníme a k tomu pridáme MorgenStund, orechy a vodu a zmiešame dohromady. Túto zmes potom zmiešame s práškom do pečiva a múkou. Nakonec pridáme sneh. Mufinové formy naplníme cestom. Množstvo vystačí cca na 20 mufinov.

    Teplota pečenia: 175°C

    Doba pečenia: 40–50 minút


    MorgenStund Makrónky

    125 g masla

    150 g MorgenStund‘ (surová zmes)

    130 g kokosových vločiek

    100 g tekutého medu

    1 vajce

    malá lyžička prášku do pečiva

    štipka soli

    Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. MorgenStund a kokosové vločky dáme do misy a zmiešame s rozpusteným maslom, opatrne premiešame a necháme 10 minút odstáť. Med vyšľaháme s vajíčkom. Do toho pridáme prášok do pečiva a štipku soli. Teraz opatrne vmiešame vychladnutú zmes MorgenStund a kokosové vločky. Dvomi kávovými lyžičkami dávame na papier na pečenie, ktorý je na plechu, malé hromádky. Toto množstvo vystačí cca na 40 makroniek.

    Teplota pečenia: 175°C

    Doba pečenia: 12–15 minút


    MorgenStund placky z ovsenných vločiek

    125 g masla

    150 g MorgenStund‘ (surová zmes)

    130 g ovsenných vločiek

    50 g mleté mandle alebo lieskové oriešky

    100 g tekutého medu

    2 vajcia

    malá lyžička prášku do pečiva

    štipka soli

    50 g tabulkovej čokolády

    Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. MorgenStund, ovsenné vločky a mandle dáme do misy a opatrne zmiešame s rozpusteným maslom a necháme cca 10 min postáť. Vyšľaháme med s vajciami. K tomu pridáme prášok do pečiva a soľ. Teraz pridáme vychladenú zmes MorgenStund‘ a opatrne premiešame. Nakoniec pridáme malé kúsky nasekanej čokolády. Dvoma kávovými lyžičkami dávame na papier na pečenie, ktorý je na plechu, malé hromádky. Toto množstvo vystačí cca na 40 placiek.

    Teplota pečenia: 175°C

    Doba pečenia: 12–15 minút


    Guličky z MorgenStund

    125 g masla

    200 g MorgenStund‘ (surová zmes)

    130 g mletých mandlí nebo lieskových orieškov

    80 g tekutého medu

    1 vajce

    Štipka soli

    Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. MorgenStund a mandle dáme do misy a opatrne zmiešame s rozpusteným maslom a necháme cca 10 min postáť. Vyšľaháme med s vajcom a pridáme soľ. Teraz pridáme vychladenú zmes MorgenStund‘ a opatrne premiešame. Cesto necháme asi 1 hodinu vychladiť v chladničke. Z cesta vytvarujeme malé guličky, ktoré dávame na papier na pečenie. Toto množstvo vystačí cca na 40 guličiek.

    Tip: podľa chuti môžeme pridat škoricu alebo vanilku

    Teplota pečenia: 175°C

    Doba pečenia: 12–15 minút 

    Dobrú chuť. :)